مکمل پروتئین و آشنایی با انواع آن و کاربردها
به گزارش خبر آزمون، منظور از مکمل موادی است که برای جلوگیری از یک کمبود استفاده شده و جنبه درمانی ندارد. به طور کلی مکمل ها به سه گروه سوخت و ساز، افزایش دهنده توده عضلانی و تندرستی تقسیم می شوند. امروزه در انواع مختلف، مکمل های پروتئینی برای افزایش بافت عضلانی، بهبود عملکرد ورزشکاران و حتی کسانی که فعالیت روزانه بالایی دارند به بازار عرضه می شوند. یکی از مسائل اساسی، انتخاب مکمل پروتئینی صحیح است. با ما همراه باشید تا با انواع مکمل پروتئین و مواد تشکیل دهنده هر کدام آشنا شوید.
انواع و کاربرد مکمل پروتئین
1. پروتئین وی
پروتئین وی (20٪) و کازئین (80٪) دو پروتئین اصلی شیر گاو هستند. پروتئین وی هنگام فرایند ساخت پنیر به صورت پروتئین محلول در شیر یا همان آب پنیر جدا می گردد. این پروتئین حاوی قند لاکتوز، ویتامین، پروتئین و اندازه ناچیزی چربی است. پروتئین وی به سه صورت در بازار عرضه می گردد.
کنسانتره وی
کنسانتره وی در مقایسه با سایر انواع پروتئین، چربی و لاکتوز بیشتری داشته و مقرون به صرفه تر است. معمولا حدود 30 تا حداکثر 90 درصد وی کنسانتره را پروتئین تشکیل می دهد.
ایزوله وی
وی ایزوله حاوی حداقل مقدار چربی، لاکتوز و کلسترول است. به طوری که بیش از 90 درصد آن پروتئین خالص است. بنابراین وی ایزوله برای افرادی که به لاکتوز حساسیت دارند و ترجیح می دهند بدن را خشک نگه دارند بسیار مناسب است.
هیدرولیزه شده وی
پروتئین وی هیدرولیزه شده در مقایسه با دو نمونه دیگر بسیار راحت تر هضم شده و سریع در بدن متابولیزه می گردد. تکنولوژی هیدرولیز آخرین تکنولوژی خلوص پروتئین ها است که در فرایند آن ذرات پروتئین به ذرات بسیار ریزتری به نام علمی پپتاید تبدیل می شوند. این پروتئین به خاطر کیفیت بسیار بالایی که دارد، با قیمت گران تری به بازار عرضه می گردد.
غذاهای دارای کربوهیدرات بالا باعث افزایش قند خون یا افت ناگهانی آن می شوند. هنگامی که شما پروتئین مصرف می کنید، اندازه کم تری انسولین ترشح شده در نتیجه گلوکز با سرعت کم تری از جریان خون عبور می نماید و از افت ناگهانی قند خون جلوگیری می گردد. به طور خلاصه مصرف فراورده های پروتئینی نسبت به کربوهیدرات شما را در مدت زمان بیشتری سیر نگه می دارد که این خود از عوامل کاهش وزن است.
اثرات مثبت پروتئین وی روی بدن
- اندازه زیاد اسید آمینه موجود در پروتئین وی به ویژه لوسین موجب سنتز عضله و ریکاوری عضلات می گردد.
- وی با یاری به ساخت گلوتامین، سوخت مورد احتیاج برای سیستم ایمنی بدن را تامین می نماید.
2. پروتئین کازئین
حدود 80 درصد پروتئین شیر را کازئین تشکیل می دهد. در ساختار پروتئین کازئین حدود 20 آمینواسید وجود دارد. این مکمل با توجه به ساختارش حدود پنج تا هفت ساعت زمان برای جذب احتیاج دارد. بنابراین اگر در پی مکملی هستید که مدت زمان طولانی تری پروتئین بدن تان را پوشش دهد، پروتئین کازئین برترین انتخاب است به خصوص در وعده قبل از خواب که بدن در شرایط بی غذایی قرار می گیرد.
3. پروتئین آلبومین (تخم مرغ)
پروتئین سفیده تخم مرغ تا سال ها به عنوان برترین مکمل پروتئینی شناخته می شد تا وقتی که مکمل های پروتئینی مشتق شده از شیر به علت طعم بهتر و قیمت مناسب تر جایگزین آن ها شدند. پروتئین سفیده تخم مرغ که اندازه قابل توجهی از پروتئین آلبومین بدن را تامین می نماید، فاقد کلسترول بوده و برترین انتخاب برای افرادی است که تمایل به استفاده از مواد لبنی ندارند.
4. پروتئین های گیاهی مثل سویا
پروتئین های گیاهی مثل سویا، پروتئین برنج، لوبیا و نخودفرنگی برترین گزینه برای افراد گیاه خوار و حساس به لاکتوز به حساب می آیند. پروتئین سویا به علت داشتن 8 آمینو اسید ضروری، پروتئینی منحصر به فرد بوده هم چنین تاثیرات خوبی روی کلسترول بدن دارد و با بالا بردن ترشح هورمون های تیروئید باعث افزایش متابولیسم بدن می گردد.
5. پروتئین گوشت گاو
مکمل پروتئین گوشت گاو نوعی مکمل غذایی است که از گوشت گاو با جداسازی چربی ها، کلسترول و مواد اضافه برای رشد عضلات تهیه شده است. این پروتئین از مدل های پروتئین سنگین و سخت هضم است که مصرف این ماده را دچار مشکل نموده است. اما امروزه مکمل های غذایی بیف به صورت هیدرولیزه شده تهیه شده که این امر به هضم سریع این پروتئین یاری زیادی می نماید.
منبع: کتاب کاله